Nieuws

| 419 keer gelezen

Interview /artikel in krant Op ‘e Skille 21 december 2021

Praktijk de Stroming van Hedwig Ydema
Stroming is leven,.. leven is Stroming

Door Anna-Marie Wijnia- Kuindersma

Op een koude regenachtige middag ga ik op bezoek bij Hedwig Ydema in Hidaard. Achter haar huis staat een paalwoning waar zij een praktijk heeft. De houtkachel brand en het is er gerieflijk.

Hedwig is een nuchtere boeredocher. Zij heeft  verschillende administratieve functies gehad en als laatste was zij doktersasstente bij de dermatologen in het MCL. Doordat zij niet “lekker in het vel” zat heeft Shiatsu haar veel gebracht. Sinds 2007 heeft Hedwig Praktijk De Stroming eerst in Oosthem en sinds 2015 aan de Buorren in Hidaard.  Je kunt er terecht voor Shiatsu, Paardencoaching en verschillende cursussen.

Shiatsu

De kern van Shiatsu is dat de massage gedaan wordt met de blote handen, er wordt alleen druk uitgeoefend aan de oppervlakte van het lichaam. Je houdt de kleren aan.
Hedwig “de mensen van 8 tot 80 die hier komen hebben fysieke, mentale of emotionele klachten of komen voor de ontspanning, ze zijn in disbalans. Mijn taak is dan om het hoofd en het hart weer goed in verbinding te brengen. Bij de Westerse manier gaat de klant op de tafel liggen, ik masseer de meridianen, energiebanen die bij de acupunctuurpunten gebruikt worden. Op de Oosterse manier ligt de klant op de grond en ik er op de knieën naast. Door de rekkingen en strekkingen krijgen de energiebanen die gekoppeld zijn aan de organen weer stroming.  Zo zet het lichaam het herstel zelf in werking.  Doordat de mensen mij vertellen wat het met hun doet, kan ik hun coachen en daardoor dichter bij hun zelf brengen. Het lichaam en de geest hebben dat zo nu en dan nodig. Je brengt de auto regelmatig voor een beurt, maar dat doen we vaak niet met onszelf”.
Hedwig doet ook stoelshiatsu bij bedrijven onder andere bij Bootsma Bouwbedrijf in Tirns. Zowel mensen van kantoor maar ook timmerlieden kunnen er gebruik van maken.

Systemische paardencoaching

Niet elk paard is geschikt voor de paardencoaching, het paard of de pony moet zelf ook sensitief zijn. Deze coaching doet Hedwig ook in groepsverband.

Hedwig “een paard spiegelt heel veel, buiten de bak ziet die al wat er in de mens speelt. Bij de een komt het paard rustig naar de persoon toe en gaat aan het eind met het hoofd naar het hart of de hals van de persoon. Bij de volgende kan het paard wild door de bak gaan”. Zo is iedereen anders en laat het paard zien als je het soms lastig vind je stem te laten horen. Dan kan het zijn dat het paard contact maakt met de keel.

Groepscursus Intuïtieve Ontwikkeling

Hedwig begint in januari weer met bovenstaande cursus voor groepen. 4 avonden fan 2,5 uur. Uitleg fan familieopstellingen (welke plek heb je in de familie), meditatie, foto lezen, inzicht krijgen in wat in je opkomt. Daarna is de mogelijkheid tot een verdiepingscursus, dan krijg je uitleg en oefenen met chakra’s (energiebanen). 

Hedwig “van vorige cursisten heb ik verschillende ervaringen gehoord, je leert beter bij je gevoel te komen, meer op jezelf vertrouwen en dat wat je voelt uitspreken. Veilige inzichtelijke manier om kennis te maken met jezelf”.

Hedwig heeft zelf een goede therapie om haar eigen hoofd leeg te maken. Ze gaat alle dagen bij Roodhuis in het buitenwater zwemmen. Om in de winter weer warm te worden gaat ze daarna nog 5 km hardlopen en dan weer op de fiets naar Hidaard.

Aan het eind van ons ontmoeting heb ik nog een heerlijke stoelshiatsu massage gekregen, zo kon ik er weer tegenaan om het druilerige weer in te gaan.

Voor inlichtingen kijk op: www.hedwigydema.nl   

intervieuw skille december 2021.jpg
Terug

<